Wat is aarden?

Aarden of gronden is een belangrijk aspect van onze gezondheid dat we desondanks vaak over het hoofd zien.  Aarden gaat simpelweg over verbinding maken met de aarde of de grond, zoals het woord het zelf al zegt.  Je laat de aarde toe om energie door je heen te laten stromen. Aarden of gronden betekent dat je je bewust wordt van je lichaam en aanvoelt waar je grenzen liggen.  Het geeft je de kans volledig in het hier en nu aanwezig te zijn.  Door te aarden leer je wat tot jouw eigen energieveld behoort en wanneer er een aanslag op wordt gepleegd door anderen (vaak onbewust).  Door te gronden voed je jezelf met de energie van de aarde.

In onze westerse samenleving zijn we voornamelijk op het hoofd, het verstandelijke, het redelijke gericht en zijn we hoegenaamd niet bezig met wat er onder onze voeten gebeurt.  Voornamelijk bij hoogsensitieve personen en kinderen loopt het daar vaak vast.

Waarom is aarden of gronden zo belangrijk?

Als je niet goed geaard bent, kan je last hebben van volgende symptomen:

 • moeheid, duizeligheid, een suf hoofd hebben
 • je voelt je uit balans, onstabiel, je hebt geen greep op jezelf
 • angstig zijn, onzeker zijn, onrustig zijn, piekeren
 • veel in je hoofd zitten zoals een paardenmolen die blijft rondjes draaien, dagdromen en fantaseren
 • je kan je ideeën niet in de praktijk brengen
 • je zorgt niet goed voor je zelf (slechte voeding, te weinig slaap, … )
 • je hebt last van gewichtstoename (je lichaam dwingt je te aarden) of hebt last van constipatie (vasthouden)
 • je hebt vaak kou
 • je trekt je vaker terug en vermijdt relaties aan te gaan
 • je hebt lichamelijke klachten, meestal ter hoogte van borst, nek, schouders en hoofd

Gronden is belangrijk om verschillende redenen.  Eerst en vooral voorziet de aarde ons van energietoevoer.  Als je niet in contact staat met de aarde of onvoldoende gegrond bent, bestaat er een grote kans dat je je moe voelt of slecht in je vel zit.  Je kan zelfs depressief zijn.

Het kan echter ook zijn dat je veel te veel in je hoofd zit.  Je laat je meeslepen door de waan van de dag, emoties bepalen hoe jij je voelt doordat ze je letterlijk en figuurlijk opwinden uiteindelijk ben je zelf opgeladen of zelfs over-laden.  Deze overdosis aan energie-upload zorgt ervoor dat we ons angstig voelen, dat we duizelig worden of hoofdpijn krijgen.  Het is dan dringend tijd om weer in contact te treden met de aarde onder onze voeten om zo de overload aan energie af te voeren.  De aarde kan deze zonder problemen omzetten en ondervindt hiervan geen enkele hinder.

Als je veel met andere mensen werkt…

Als je veel werkt met andere mensen, therapeut, reiki-behandelaar, energetisch consulent, verzorgende, verpleegkundige, arts, mantelzorger,… bent, dan is de kans groot dat je hiermee te maken hebt.  Zelfzorg is dan enorm belangrijk en goed aarden is daar een essentieel onderdeel van.  Elk levend wezen heeft immers een eigen energieveld en deze velden hebben onderling invloed op elkaar.  Als jij in de zorgende rol zit en de zorgvragers zitten in een behoeftige rol, dan is de kans erg groot dat er snel een onevenwicht zal ontstaan.  Als zorggever geef je letterlijk je energie weg en de zorgvrager zal haarfijn aanvoelen dat er bij jou energie te halen valt.  Goed aarden of gronden is daarom een wezenlijk onderdeel van je energiemanagement.

 Een dagelijkse routine

Het is aan te raden er een dagelijkse routine (liefst in de ochtend en ook ‘s avonds)  van te maken om de volgende redenen:

 • Je brengt het omgaan met jouw en andermans energiesysteem dagelijks onder de aandacht waardoor je als vanzelf veel bewuster omgaat met energie, maar ook met jezelf.  Je leert stilaan je eigen energiehandleiding kennen, waardoor je in de toekomst sneller kan anticiperen.
 • De opbouw en het vastlopen van je energie zal nooit zo groot zijn als je dagelijks incheckt hoe het met je gesteld is, dan dat je pas eens gaat voelen wanneer je helemaal overprikkeld bent.  Sowieso ga je veel meer weerstand ervaren als je het te ver laat komen.  Ik vertelde er hier al meer over.
 • Het is een bewuste vorm van zelfzorg om te voelen hoe jouw energie aanvoelt aan het begin van de dag en waardoor hij beïnvloed, opgebouwd en/of bezwaard wordt.

Het laat je toe vanuit je centrum te leven en je vermijdt teveel leven vanuit het hoofd en de ratio, waardoor je vaak de hartsverbinding verliest.  Dit is een van de redenen waarom zoveel mensen in een burnout geraken.  Mensen leven teveel vanuit hun hoofd, verliezen de verbinding met hun hart, leven voor de verwachting van anderen en hebben geen flauw benul hoe hun eigen energiesysteem werkt.  Je wordt geleefd en als je dit lang genoeg volhoudt, zegt het lichaam zelf wel ‘stop’.

Voor de spirituele zielen onder ons

Ook mensen die graag spiritueel bezig zijn, mediteren, channelen, communiceren met de engelen zitten vaak met hun energie in hogere sferen.  Ook hier kan je een opbouw aan energie waarnemen in de bovenste energiecentra (of chakra’s) van het lichaam.  Voor hen is het van cruciaal belang om goed gegrond te zijn.  In tegenstelling tot wat vele spirituele mensen denken, bevordert een goede gronding net het contact met andere sferen en vergemakkelijkt het meditatie.

10 manieren om te aarden of gronden

Er zijn verschillende manieren om te gronden en de ene manier is niet beter dan de andere.  Het is aan jou om wat dingen uit te proberen en te kijken wat het beste bij jou past en hoe je de beste resultaten behaalt.  Belangrijk is wel dat je het consequent en consistent uitvoert.

Ga wandelen

Dit is sowieso een eenvoudige en goedkope oplossing.   Een dagelijkse wandeling is een aanrader.  Het voert overtollige energie af en de spinnenwebben in je hoofd zijn gegarandeerd verdwenen als je weer thuis komt.   Misschien zie je er wat tegen op om alleen te gaan wandelen?  Toch doet het deugd om even gewoon te zijn. En je bent echt niet alleen.  Op Instagram vind je duizenden foto’s onder #dailywalk.  Onder andere de spirituele schrijver Paulo Coelho  (de Alchemist) post zijn dagelijkse wandelingen.

Ga de natuur in

De natuur transformeert sowieso de overdosis energetische lading die je lichaam heeft opgebouwd, waardoor negatieve energie afvloeit en je weer ruimte krijgt voor gezonde en positieve energie.

Loop zoveel mogelijk op blote voeten (buiten) of ga liggen op de grond

Het directe contact tussen lichaam en aarde vergemakkelijkt de gronding.  Schoeisel en sokken die niet vervaardigd zijn uit natuurlijk materiaal bemoeilijken het grondingsproces.  Dus kies voor natuurlijke materialen of loop liever op blote voeten, zo vaak het kan.

Werk met aardse materialen

Het spreekt voor zich dat direct werken met de aarde je energie grondt.  Je kan een (mini-)moestuin aanleggen, met klei werken, met je kinderen in de modder spelen.

Beweeg, dans, sport

Breng je lichaam in beweging.  Des te meer we in ons hoofd zitten, des te groter is vaak de weerstand om in beweging te komen.  Daardoor komt de energie die zich op bepaalde plaatsen opstapelt, voornamelijk ter hoogte van borst/hart/hoofd, vast te zitten.  Hierdoor ben je sneller vatbaar voor lichamelijke klachten, zoals nek- en schouderpijn, hoofdpijn en migraine, gevoel van kortademigheid, veel zuchten.

Maak contact met de energie van bomen

Bomen zijn enorm belangrijke energetische wezens en HET symbool van aarding, omwille van de omvang, weidsheid en vertakkingen tot ver onder het aardoppervlak.  Je weet vast wel ergens een kolossale boom staan.  Als je eronder staat, voel je de kracht tot in het diepste van je vezels.  Door aan de voet van een boom te gaan zitten, kom je in verbinding met deze krachtige aarde-energie.  Maar je kan natuurlijk ook je armen rond de stam slaan en de boom een heuse knuffel te geven.  Als je de energie eenmaal ervaren hebt word je in geen tijd een die-hard tree-hugger!

Wees creatief

Tekenen, schilderen, breien, naaien, zingen, je huis decoreren, bloemschikken, muziek maken, mandala’s kleuren, handlettering,… .  Creatieve expressie hangt samen met het tweede chakra dat zich situeert in de onderbuik.  De onderste chakra’s zijn belangrijk om goed te gronden en daarom laat creativiteit  ons toe dieper in ons lichaam te zakken.

Doe huishoudelijke klusjes

Ja echt! Het is misschien niet je favoriete bezigheid (althans niet de mijne), maar het helpt je enorm met gronden.  De volgende keer dat je aan de afwas staat of de stofzuiger in de aanslag hebt, denk je even aan het grondende effect van je taak en je zal merken dat het als vanzelf een stuk vlotter gaat.  Dat noemen ze nu het nuttige aan het aangename koppelen 😊.

Visualiseer gronding

Voor visualisatie maak je gebruik van je verbeeldingskracht.  Voornamelijk als je gemakkelijk in beelden denkt of alles meteen visueel voorstelt, is deze techniek ideaal voor jou.

Hiervoor zijn ook verscheidene mogelijkheden.

 • Je kan je een koord voorstellen die je aan je stuit vastmaakt en die vervolgens loopt tot in de kern van de aarde.  Je verankert deze koord in het centrum van de aardbol met een stevige ademstoot.  Je maakt een soort ‘woosj’-geluid.
 • Je kan je ook voorstellen dat er wortels (zoals bij een boom) uit je voeten groeien naar het midden van de aarde.
 • Wat voor mij persoonlijk het beste werkt, is dat je vanuit je zonnevlecht een kegel visualiseert (een piramide met ronde hoeken) die verankert in het aardoppervlak en vervolgens tot diep in de kern doorloopt.  Hierdoor ontstaat er een stevige basis en voel je je als het ware één geheel met de aarde.  Erg krachtig!

Doe een energetische clearing

Dit kan voor jou misschien een beetje ‘woo woo’ klinken, maar persoonlijk ben ik dol op woo woo-technieken, omdat ze erg goed werken.  Als je een fijngevoelig zenuwstelsel hebt, is het een enorm prettige ervaring om de verschillende energieën doorheen je lichaam te kunnen onderscheiden en zo meer over jezelf te leren.

Een energetische clearing houdt in dat je de energie die zich in jouw lichaam en jouw energieveld bevindt, gaat reinigen.  Je stelt je voor dat de negatieve, vervuilende of belastende energie je systeem verlaat en dat je opgeladen wordt met positieve energie.  Dit systeem komt ook aan bod onder een andere vorm in de gratis EHBO-kit  (eerste hulp bij overprikkeling) die je hier kan downloaden.

Er zijn twee goede mogelijkheden: ofwel ga je top-down (van hoofd naar voeten) ofwel bottom-up (van voeten naar hoofd).

Top-down stel je jezelf een wit licht voor dat via je kruin je lichaam binnenstraalt.  Je ziet het witte licht afdalen in je lichaam (bv via je ruggegraat of via de chakra’s als je daarmee bekend bent) en verder via je benen en voeten.  Het licht neemt onderweg alle storingen, spanningen en energieën mee die niet van jou zijn of die jou niet langer meer kunnen dienen.  Je voert ze via het witte licht af naar het centrum van de aarde.

Als je bottom-up werkt, ga je omgekeerd te werk.  Je haalt de aarde-energie op vanuit de kern van de aarde en laat ze langzaam doorheen je lichaam omhoog stuwen.  Je voelt hoe de aarde je voedt en je weer energie geeft, terwijl het de belemmerende stukken afvoert.  Je kan hiervoor ook chakra per chakra werken als je dit fijn vindt.

 

 

 

Deel 2

Omdat er nog zoveel andere aardingstips zijn, komt er nog een tweede deel van dit artikel.  Hier kan je alvast naar uitkijken, maar intussen kan je al aan de slag met bovenstaande manieren.  Zo kan je ontdekken wat helemaal bij je past en waar jij je het prettigst bij voelt.

 

Nu is het aan jou!

Heb jij moeite met gronden?  Heb je al dingen uitgeprobeerd en zo ja, welke werken voor jou het beste?  Ik zou het waarderen als je laat weten waar je tegenaan loopt of wat precies voor jou werkt hieronder in de comments.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren