Beter in balans met voetreflexologie

 

Je lichaam communiceert altijd met jou.  De uitdaging bestaat er in om hier al dan niet gehoor aan te geven.  Als er iets fout loopt op fysiek, mentaal of emotioneel vlak en we laten het na om naar de onderliggende oorzaak hiervan te kijken, zal het lichaam steeds slechter beginnen functioneren en neemt je kwaliteit van wel-zijn af.  Dit gaat net zo lang door totdat je beslist er iets aan te doen.  Ons fysieke lichaam creëert onbalans, blokkades en pijn.  Wanneer je dit negeert, zal je lichaam steeds meer uitgeput geraken.  Dit weegt op je emotioneel welbevinden en uiteindelijk voel je je helemaal geblokkeerd.

Je pad naar heling en wel-zijn begint bij jou. Jij kan beslissen om weer een gezond en gelukkig leven te leiden.  Voetreflexologie is een krachtige therapie om blokkades te doorbreken, op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak en je lichaam weer te verbinden met je emotionele en mentale zijn.  Voetreflexologie is een natuurlijke methode om je weer beter in balans te voelen.

 

Reflexolowatte?

Reflexologie is niet zo maar de nieuwste new age-hype. Egyptische hiëroglyfen, teruggevonden op een graftombe van een arts, doen vermoeden dat behandelingen via de voeten  een eeuwenoud gebruik zijn.  Vanuit het oude Egypte heeft deze oude kennis dan vermoedelijk via het Romeinse Rijk het Westen bereikt.

Eind 19deeeuw ontdekte Dr. Fitzgerald, een tandarts, dat bepaalde delen in het lichaam verdoofd konden worden door het uitoefenen van druk op bepaalde delen van de voet.  Hij deelde de voet later in zones in die correspondeerden met het lichaam van de mens.

Nadien werkte Eunice Ingham rond 1930 deze methode verder uit en ontwikkelde ze zo de gekende voetreflextherapie, waarbij ze alle lichaamszones op de voet nauwkeurig in kaart bracht.  Ze merkte dat de wisselende druk op de voetzones een stimulerend effect had op het lichaam.

Intussen worden de technieken steeds meer verfijnd en zijn er onder andere specialisaties inzake fertiliteit (zowel bij natuurlijk zwanger worden als ter ondersteuning bij vruchtbaarheidsbehandelingen), zwangerschapsreflexologie, babyreflexologie en zenuwreflexologie (als hulp bij chronische pijnen).

 

Is reflexologie meer dan wat met de voeten spelen?

Zeker en vast! Je voeten weerspiegelen je hele lichaam.  Organen, spieren, zenuwen, botten en gewrichten: alles is terug te vinden op je voeten, tot zelfs je tanden toe!  Via zogenaamde receptoren staan deze zones of reflexpunten op de voet in verbinding met het desbetreffende deel van het lichaam.  Door dus gericht te werken op deze punten, behandel je het overeenstemmende orgaan, gewricht of zenuwbundeltje.  En omdat reflexologie een holistische therapie is, kijkt de therapeut naar de samenhang van bepaalde klachten.

 

Beter in balans met voetreflexologie: 4 redenen

 

  • Reflexologie werkt op body, mind en soul

Doordat je hele lichaam weerspiegeld wordt via de voeten, ga je automatisch ook je hele lichaam bewerken via een behandeling van de voeten.  Alles is met elkaar verbonden en heeft een invloed op elkaar.  Wanneer we ons niet goed voelen, is het meestal zo dat er ‘iets’ uit balans is.  Door het totaalplaatje te bekijken (ook emotioneel en mentaal) komen we vaak tot verrassende inzichten via de voeten.  Bovendien krijgt het lichaam de impuls om zijn oorspronkelijk evenwicht weer te herstellen.  Elk lichaam beschikt immers over een zelfgenezend vermogen en heeft soms een duwtje nodig om dit terug te hervinden.

Doordat het lichaam tot rust komt, krijg je ook emotioneel weer een beter evenwicht en ga je je weer lekkerder door het leven bewegen. En wanneer je goed in je vel zit, kan je ook ten volle je levensdoel ‘beleven’ en uitvoeren.  Driedubbele win dus!

 

  • Kom uit je hoofd

We leven in een rationele maatschappij.  We (be)redeneren en we denken de hele dag door. Onze hoofden draaien overuren maar we verliezen meer en meer het contact met ons gevoel en ons hart.  Hierdoor komt je energie vooral in het bovenste deel van je lichaam te zitten, met name in de hoofd-,  nek- en schouderzone.  Veel mensen kampen dan ook met klachten in die regio.  Vaak zijn ze ook kortademig of hebben ze het gevoel dat er een zware druk op hun borstkas rust.  Dit alles zijn tekenen dat je energie niet goed en evenredig verdeeld is over je lichaam en dat je gronding of aarding mist.  Er zijn heel wat manieren om te gronden en voetreflexologie is er daar één van. Het zorgt voor een betere doorstroming in je benen en voeten en dus ook in je verdere lichaam.  Je komt uit je hoofd en je hebt weer een betere voeling met je lichaam.

 

  • Weg met de stress

Slapeloosheid, spierpijnen, krampen, hormonale problemen, migraine en hoofdpijn,.. het zijn allemaal tekenen van verhoogde stresslevels in je lichaam.  Reflexologie werkt op het verlagen van die stressniveaus.  Door het activeren van het herstelsysteem, komt je actiesysteem tot rust.  Dat is iets wat onder de huidige maatschappelijke omstandigheden helaas niet altijd meer ‘vanzelf’ gaat, omdat we onze grenzen ver overschrijden.  Getuige hiervan zijn de steeds toenemende burn-outs en depressies.  Breng je dus je lichaam en je geest tot rust via reflexologie, dan volgen daaruit een heel aantal andere voordelen voor je gezondheid.  Je slaapt beter, je voelt je evenwichtiger, je zit beter in je vel, je wordt minder snel boos of geagiteerd.

 

  • Ken je grens

In de media horen we steeds vaker: 1 op 5 mensen is hoogsensitief.  Dat is een behoorlijk indrukwekkend aantal.  Zij hebben extra uitdagingen het hoofd te bieden en één er van is begrenzing. Hooggevoelige en empathische mensen hebben immers vaak moeite met begrenzing.  Ze kunnen moeilijk nee zeggen, ze nemen de pijn en het verdriet van een ander over, zijn emotioneel leeggezogen na het contact met bepaalde mensen en ze voelen zich aangesproken om (soms zelfs onuitgesproken) noden van anderen in te vullen  en op te vangen.  Het hoeft geen betoog dat deze mensen sneller vatbaar zijn voor overprikkeling en uiteindelijk overspanning en/of burn-out.

Via reflexologie ben je letterlijk bezig met je eigen lichaam, of nu jezelf behandelt of je laat je voeten bewerken door een geschoold reflexoloog.  Je huid is een letterlijke grens en door dit beter te (leren) voelen, ga je je ook meer bewust worden welke energie bij jou hoort en welke bij de andere.  Via reflexologie ontwikkel je de rust om beter bij jezelf blijven.  Hierdoor kan  je makkelijker onderscheiden wanneer de nood/vraag/pijn/verdriet van de andere is. Vervolgens kan je dan bij jezelf voelen of je hier op wenst in te gaan.  Door dit goed bij jezelf te checken en overeenkomstig te handelen, doe je dus aan zelfzorg.  Zelfzorg door het onderscheiden van je eigen energieveld is immers van levensbelang voor hooggevoelige en empathische mensen.

 

Voel jij je in balans?

Voel je dat je regelmatig overprikkeld bent en zoek je manieren om snel, natuurlijk en efficiënt terug tot jezelf te komen? Dan kan je vrijblijvend mijn gratis EHBO-kit (Eerste Hulp Bij Overprikkeling)  downloaden.  Hierin vind je 5 methodes die je helpen om snel weer tot rust te komen als de spanning bij momenten te veel wordt.

 

 

 

Graag op de hoogte blijven? Vraag de nieuwsbrief aan!

Puur in Balans nieuwsbrief

Ja! Ik wil graag op de hoogte worden gehouden van de activiteiten, nieuwtjes en blogs van Puur in Balans. Stuur mij de eerstvolgende nieuwsbrief!

Wij gebruiken Enormail voor het automatiseren van onze e-mailcampagnes. Door het formulier te verzenden via de verzendknop ga je akkoord dat je gegevens opgeslagen en gebruikt worden in Enormail volgens hun privacy statement en algemene voorwaarden.