reiki level 1 cursus

Reiki

Laat je onderdompelen in een warme energiestroom

Reiki is een zachte helende methode die levensenergie stuurt naar daar waar het nodig is.  Het spoort blokkades op, heelt emoties en lost ze op.  Het verzacht pijnen, geeft inzichten en inspiratie.

Bij een reikibehandeling hou je gewoon je kledij aan en mag je rustig liggen en genieten van de helende energie die je door je lichaam voelt stromen.  Een behandeling op afstand is ook mogelijk.

Boek je afspraak gemakkelijk zelf hier

Wil je zelf reiki leren?

ontdek hier de cursussen

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen over reiki

De letterlijke betekenis van het Japanse woord Reiki is ‘universele energie’.  Rei betekent ‘universeel’ en Ki betekent ‘energie’.

Reiki is een methode op het gebied van werken met energie.

Reiki is een methode om energie op te nemen uit het energieveld en te gebruiken voor jezelf of anderen.  Zowel op fysiek als op geestelijk vlak hebben we energie nodig om gezond te blijven.  Door Reiki te ontvangen en ons energiepeil hoog te houden ondersteunen we het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest.
Iedereen is van nature in staat om energie uit het energieveld op te nemen.  Dat vermogen wordt door verschillende oorzaken min of meer verhinderd, waardoor onze energieopname niet meer optimaal verloopt.  De oorzaken kunnen we terugvinden in onze cultuur, onze opvattingen, religie, natuurbeleving en onze persoonlijke ervaringen.  Reiki zorgt ervoor dat ons vermogen dit te kunnen hersteld wordt.
Nee, je hoeft niet in Reiki te geloven.  Reiki doet zijn werk, ook al geloof je er niet in.  Uiteraard dien je ervoor open te staan om het te proberen.  Je zal merken dat je eigen ervaringen met Reiki de beste overtuigingskracht bezitten.  Je kan je dus perfect laten behandelen of een cursus volgen zonder in Reiki te geloven.
Nee, absoluut niet.  Alles en iedereen is energie en we maken allemaal deel uit van dit energieveld.  Reiki is gewoon een methode om je bewust te worden van deze energie en ermee te leren werken.  Deze methode kan iedereen aanleren.
Ja!  Een Reiki-behandeling vereist niet dat de kledij wordt uitgedaan.  Integendeel, vaak krijg je nog een zacht dekentje voor extra comfort.  Het is wel aangeraden om comfortabele, niet knellende kledij aan te trekken zodat de ontspanning maximaal kan plaatsvinden.
Ja.  Reiki kan zonder beperking aan zwangere vrouwen worden gegeven.  Het helpt bij allerlei typische zwangerschapskwaaltjes.  Bovendien wordt de baby in de buik mee behandeld en versterkt het de band tussen moeder en kind.  Baby’s reageren duidelijk op de Reiki-energie en ze houden er van.
Reiki kan geen miskraam veroorzaken, maar ook niet voorkomen.  Reiki kan de natuur niet naar zijn hand zetten.  Reiki werkt wel emotioneel ondersteunend na een eventuele miskraam.
Zeker!  Kinderen reageren vaak erg goed op Reiki-behandelingen.  Omdat ze vaak nog erg in tune zijn met zichzelf en omdat ze kleinere lichaampjes hebben, duurt een behandeling in verhouding wel korter.  Hoogsensitieve kinderen hebben veel baat bij Reiki om hun overprikkeld zenuwstelsel te kalmeren en weer dicht bij hun eigen kern te komen.
Ja, zowel bij het voorkomen als het behandelen van burn-out is Reiki een waardevolle ondersteuning.  Ter preventie ondersteunt het de bewustwordingsprocessen waardoor je beter in staat bent te zien op welk vlak het dreigt fout te lopen en hoe je beter voor jezelf zou kunnen zorgen.  Bij herstel zijn regelmatige behandelingen zeer heilzaam om het energieniveau weer aan te vullen.
Reiki is veilig, en kan geen enkele medische behandeling verstoren.  Reiki wordt zelfs ingezet als ondersteuning bij narcose en bij invasieve kankerbehandelingen.

Neem je voorgeschreven medicatie?  Door de behandeling kan het zijn dat je op termijn minder medicatie nodig hebt, maar dit dien je enkel en alleen te bespreken met je behandelende arts.  Wijzig nooit op eigen initiatief je voorgeschreven medicatie!

Zeker.  Elk levend wezen, alles wat zelf uit energie bestaat, heeft voordelen bij een Reiki-behandeling.  Eens je zelf Reiki hebt geleerd, zal je vaststellen dat dieren als vanzelf naar je toe komen.  Ze worden aangetrokken door de Reiki energie.  Wanneer je hen behandelt, blijven ze gewoonlijk heel stilletjes zitten en als ze er genoeg van hebben, zijn ze als vanzelf ook weer weg.
In Reiki level 1 leer je voornamelijk jezelf behandelen.  De focus ligt op het fysieke.  Het is een heel eenvoudige en aangename manier van zelfzorg.  Je bent ook meteen in staat om anderen of dieren een behandeling te geven.

Reiki level 2  richt zich meer op het mentale en het emotionele.  Je leert op afstand behandelen.  Je gaat meer in de diepte met je behandeling en je intuïtie wordt meer en meer aangescherpt.

Reiki level 3 werkt meer door op het spirituele niveau.  Je bewustzijn wordt steeds meer ontwikkeld en je leert dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven en het kosmisch bewustzijn.  Na level 3 ben je zelf ook Master-Teacher en kan je zelf anderen Reiki aanleren.

Nee, dat zou het althans niet mogen zijn.  In Reiki zijn er geen regels en dogma’s.  Reiki is eenvoud.  De leraar werd vanuit de Amerikaanse overdrachtstraditie ‘Master’ genoemd.  Dr. Mikao Usui, de grondlegger van Reiki, noemde zichzelf Sensei.  Zelf verkies ik eerder het woord leraar of docent.  Het impliceert zeker niet een of andere soort machtsverhouding, want dat zou volledig indruisen tegen de Reiki filosofie.
De inwijding zorgt ervoor dat je Reikileraar via een ritueel jouw contact met het energieveld weer verbetert of herstelt.  Je krijgt als het ware een nieuwe verbinding met de vermogens die je reeds van nature bezit.

Persoonlijk kies ik liever voor het woord afstemming dan wel inwijding.  Het geeft voor mij beter weer wat het doet, namelijk afstemmen op het energieveld.  Bovendien impliceert het woord afstemming niet dat er een soort machtsverhouding tussen leraar en leerling zou zijn, zoals bij het woord inwijding wel meer het geval is, althans naar mijn persoonlijk aanvoelen.

Zoals bij vele zaken, dien je goed naar je gevoel te luisteren.  Is er een klik of niet?  Voel je jezelf op je gemak bij deze persoon of niet?  Je kan altijd vragen naar ervaringen van andere cursisten of je kan zelf een keer een Reiki behandeling boeken om te zien of jij en de potentiële leraar bij elkaar zouden passen.  Vertrouwen en jezelf veilig voelen is toch een belangrijke voorwaarde, dus luister naar je intuïtie.
Via het energieveld zijn we allemaal met elkaar verbonden.  Daarom kan je via dit veld energie sturen van de ene naar de andere.  Door je af te stemmen op dit veld en op de persoon aan wie je energie wil sturen, breng je een verbinding tot stand die je kan vergelijken met het zenden en ontvangen van radiogolven.  Tijd en ruimte maakt niet uit als je werkt met energie.
Laat het me gerust weten via een comment op de blog of stuur me een bericht.  Ik zal je vraag zeker beantwoorden.
“Reiki is love,
Love is wholeness,
Wholeness is balance,
Balance is well being,
Well being is freedom from disease.”
Dr. Mikao Usui
“Wees niet boos
Maak je geen zorgen
Wees dankbaar
Werk ijverig
Wees vriendelijk”
Dr. Mikao Usui