Positief omgaan met negatieve self-talk – 4 tips

Positief omgaan met negatieve self-talk of anders gezegd:  Hoe negatief praat jij tegen jezelf en 4 tips om dit te veranderen!

 

Bezondig jij je er ook aan?

‘Ah ja, het was te peinzen dat ge er weer een zootje van ging maken, he!’

‘Weeral geen karakter om die chocola voor één dag te laten liggen en te denken aan uw vetkwabbekes?

‘Dedju toch, had ge nu gisteren eens niet kunnen doorbijten en die afwas nog gedaan hebben?  Toch wel lui zenne!’

Ik zeg u, mocht mijn vriendin zo tegen mij spreken, ik zou ze buitenkeilen, defrienden, blokkeren!  Nah!

Maar mijn vriendin spreekt zo niet tegen mij.  Nee, het is erger: het is mijn eigen negatieve self-talk. En bij deze heb ik net heel eerlijk bekend dat ik soms niet zo netjes ben tegen mezelf.  Dat is waarschijnlijk nog veel te zacht uitgedrukt.  Want laat ons eerlijk zijn: vele gedachten over onszelf zijn erger dan de gedachten die we hebben over onze ergste vijand (een beetje overdrijven kan geen kwaad 😉 ).  En laat dat nu echt eens heel erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

Als je elke dag tegen een kind zegt dat het dom is, dan zal het kind hier beschadigd uitkomen en een sterk gevoel van minderwaardigheid ontwikkelen.  Daar hoef je geen gediplomeerd psychiater voor te zijn om dat te beseffen.

Als je dus elke dag tegen jezelf spreekt alsof je het domste oelewapper bent die op deze aardbol rondloopt, dan hoef je niet te schrikken dat je eigen zelfbeeld niet bepaald schitterend is.

Bovendien heeft het een negatief effect op je stress levels.  Het is namelijk erg waarschijnlijk dat je een eerder pessimistische of negatieve kijk hebt op het leven.  Waarschijnlijk neem je al snel aan dat anderen het helemaal niet zo goed met je voorhebben.  En je zal misschien ook vinden dat het leven voor jou toch wel wat moeilijker is dan voor sommige anderen rondom jou.  Kortom: het gras is altijd groener aan de overkant.  Om het met Gavin DeGraw te zeggen: “Someone else’s sugar’s sweeter.”

Oke, dat gezegd zijnde kan je vandaag nog starten met dit om te draaien en je stress levels voorgoed naar beneden te halen.  Vandaag is de dag dat ik mezelf en het leven op een positieve manier toespreek! Share on X

 

4 tips om positiever met jezelf om te gaan

In dit artikel bespreek ik 4 manieren om op een positieve manier met jezelf te leren omgaan.  Het zijn allemaal beproefde methodes en ik heb ze ook allemaal zelf uitgetest en toegepast (en nog!).  Eén ding is alvast zeker: Consistency is key!  Als je het al na 1 dag opgeeft, zal geen enkele van deze methodes iets uithalen.  Dagelijks toepassen is dus de boodschap, maar de beloning is naarvenant.

Tip 1 : Journaling

Door dagelijks op te schrijven wat er door je heen gaat, positief of negatief maakt niet uit, krijg je een goed zicht op je eigen patroon van self-talk.  Het geeft je inzicht in wie je bent en hoe je redeneert.  Het maakt je kortom bewust van een aantal gedachtenpatronen die destructief kunnen zijn voor je algemeen welzijn en je gezondheid aka het stressmonster!

Een geweldig voorbeeld hiervan zijn de Morning Pages (www.morningpages.net) van Julia Cameron (www.juliacameronlive.com).

Hoe gaat het in zijn werk?

Het eerste wat je ’s morgens doet als je je ogen opent, is je journal bij de hand nemen en drie bladzijdes lang alles opschrijven wat er in je opkomt.  Je heft je pen niet van het papier, je censureert jezelf niet en je blijft maar doorschrijven.  Het hoeft werkelijk geen literair meesterwerk te zijn, verre van.

Dit is wat Julia Cameron zelf zegt over haar Morning Pages:

Morning Pages are three pages of longhand, stream of consciousness writing,
done first thing in the morning. *There is no wrong way to do Morning Pages*–
they are not high art. They are not even “writing.” They are about
anything and everything that crosses your mind– and they are for your eyes
only. Morning Pages provoke, clarify, comfort, cajole, prioritize and
synchronize the day at hand. Do not over-think Morning Pages: just +put
three pages of anything on the page…and then do three more pages tomorrow.

Je komt er jezelf tegen en de gedachten verborgen in de diepste krochten van je ziel komen aan de oppervlakte.  Als je dus geen enkele behoefte hebt om jezelf tegen te komen en te groeien als persoon is dit werkelijk niets voor jou.  Begin er liever niet aan.  Wil je daarentegen vooruit, voorbij je blokkades, je angsten, datgene wat jou beperkt?  Take the plunge en ga schrijven in dat journal!

 

Tip 2: Kijk niet naar moeilijkheden, zoek naar mogelijkheden

Als je iets overkomt en je denkt: “dit kan ik niet aan!” of “waarom ik en niet een ander?”, ga je uit van een moeilijkheid en je eigen onvermogen er iets aan te doen.  Telkens je je betrapt op een gedachte waarbij je jezelf ziet als een slachtoffer, denk je niet op een constructieve manier.  Je legt je lot letterlijk buiten jezelf.  Door dit te doen, krijg je het gevoel dat het niet binnen jouw macht ligt om iets aan de situatie te veranderen.  Hierdoor kan je je erg verslagen voelen en dat levert alleszins zelden een bijdrage aan een oplossing.

Wat dan wel te doen? Denk  eens aan de mogelijkheden in plaats van de moeilijkheden.  Namelijk: HOE kan ik dit aanpakken? en  HOE kan ik ermee omgaan?  Op die manier komt je tot besef dat er allicht IETS is dat binnen je bereik ligt om de situatie te doen keren, al is het maar iemand anders om hulp vragen.

 

Tip 3: de STOP-methode

Telkens je jezelf betrapt op negatieve self-talk, zeg je liefst hardop tegen jezelf: stop! Door dit te zeggen, zullen je gedachten automatisch stoppen.  Door het hardop te zeggen, zal je je bewust worden hoe vaak je tegen jezelf negatief te keer gaat.

En dat is net waar het om gaat: bewustwording!  We zijn ons zo vaak gewoon niet bewust hoe we over onszelf denken en welke soort destructieve gedachten in ons hoofd rondtollen.  Mijn ervaring is dat vrouwen hier trouwens vaker last van hebben dan mannen.

Het bewust worden van je negatieve self-talk is dus het startpunt om het te veranderen.  Pas dan kan je strategieën toepassen om jezelf naar waarde te schatten.  De STOP-methode helpt dus bij het bewustwordingsproces.

 

Tip 4 : Werk met affirmaties

Bekijk hoe je dezelfde gedachte vanuit een neutraal of mogelijk positief standpunt kan bekijken.  Wat zijn aannames die je doet en wat is de realiteit?

Vaak heb je jezelf iets wijsgemaakt of was iets ‘tijdelijk’ waar, maar ben je er naderhand in blijven geloven.  Omdat je het jezelf al helemaal eigen had gemaakt.  Tijd om dit ongedaan te maken.

Met bovenstaande STOP-methode werd je je bewust hoe vaak je negatief tegen jezelf praat.  Vervolgens komt het herfraseren of het affirmeren aan bod.  Affirmaties hebben immers de kracht om een storend gedachtenpatroon, dat gewoonlijk negatief van aard is, te doorbreken.

Ik geef je een voorbeeld.  Een aantal jaren geleden had ik heel wat uitdagende ervaringen op korte tijd te verwerken gekregen.  Op een bepaald moment stond ik putje winter in het midden van een veld voor mijn dagelijkse wandeling.  Ik had geen enkele kracht meer om nog één stap vooruit te zetten.  Ik kon ter plekke door mijn benen zakken.  Mijn energie was letterlijk op.  De enige gedachte die ik nog had was dat niemand mij op die plek zou vinden, want thuis geraken zou ik niet meer.

Om een lang verhaal kort te maken: ik was overtuigd dat ik geen energie meer had en nooit meer terug hetzelfde level van energie zou bereiken als voorheen.  Aanvankelijk was dit ook waar, fysiologisch, fysiek en mentaal was het bobijntje af.  De rek eruit.  Maar door drastische wijzigingen uit te voeren in mijn levensstijl, mindset, energiemanagement en door mijn leven te creëren rondom de persoon die ik echt was, kwam de energie stilaan terug.  Alleen, in mijn hoofd bleef ik het riedeltje afspelen van ‘geen energie’, ‘ik zal nooit meer de oude worden’, enzovoort.  Toen ik dat besefte, wist ik dat ik hieraan iets moest veranderen.

Ik veranderde het riedeltje in: ‘Ik heb vertrouwen in het zelfherstellend vermogen van mijn lichaam en mijn geest en door aandacht en respect te hebben voor mijn persoonlijke noden laat dit me toe om me weer energiek en levenslustig te voelen. ‘

En het lukte.  Ik wil niet meer terug naar het leven van toen.  Dat zou ik niet meer kunnen.  Niet omdat mijn energieniveau dit niet meer zou aankunnen, zoals ik lang geloofde.  Maar omdat het zo indruiste tegen mijn eigen waarden, mijn zielsmissie, mijn eigenheid.

Om jou een idee te geven van hoe affirmaties er kunnen uitzien heb ik er 30 voor jou op een rij gezet.  Je kan ze hier aanvragen.  Het komt er op aan van ze dagelijks te herhalen, zodat je een andere waarheid voor jezelf creëert.  Het is ideaal om er zelf te maken die helemaal van toepassing zijn op jou.   Iedereen is tenslotte uniek en worstelt met haar eigen patronen.  De 30 balans affirmaties kunnen echter alvast een leidraad zijn om er mee aan de slag te gaan.

 

Jouw beurt!

En nu is het aan jou!  Hoe praat jij tegen jezelf?  Is dat een beetje lief? Hoe ga jij de negatieve self-talk tackelen in de toekomst om zo je stressniveau te verlagen en je leven weer wat leuker te maken?  Laat in de comments weten waar jij moeite mee hebt en ik help je je persoonlijke affirmatie te zoeken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren