Wanneer je kind jaloers is op de nieuwe baby zet dit allicht een domper op de feestvreugde.  Misschien had je het niet zien aankomen, want je had tenslotte de komst van de nieuwe baby zeer uitvoerig met je kind besproken en voorbereid.  Maar toch merk je dat er iets niet pluis is.  Je kind is boos op de nieuwe baby, stelt negatief gedrag of doet de baby soms zelfs pijn.  Oef! Dat is niet het plaatje dat je voor ogen had.  Je had natuurlijk gehoopt dat je kind samen met jou op de roze wolk zou zitten en helemaal hoteldebotel zou zijn van dat kleine schattige boeleke.

Gelukkig zijn er wel eenvoudige en natuurlijke oplossingen en tips die je kunnen helpen om je kind te ondersteunen.  Want daar vaart uiteindelijk het hele gezin wel bij.

Bachbloesems als natuurlijke remedie

 

Je kan je kind heel goed via natuurlijke Bachbloesenremedies  helpen om met de nieuwe situatie te leren omgaan en de heftige emoties er rond wat te verzachten.

Een algemene remedie die je aan het kind kan geven is Walnoot (Walnut) omdat die ondersteunt in periodes onderhevig aan veranderingen.  Het leert het kind zich beter aan te passen aan de nieuwe omstandigheden en dus ook aan de nieuwe baby.

Je kind voelt zich buitengesloten

Als je kind zich buitengesloten voelt, voortdurend en onredelijk meer aandacht wil van jou als moeder kan je Chichorei (Chicory) geven.  Het aandacht vragen zal zich meestal uiten op een negatieve manier.  Bij deze remedie is het aangewezen dat je ze als moeder ook zelf inneemt om een sneller effect te genereren.  Het positieve vermogen van Chichorei is immers om onzelfzuchtig voor anderen te kunnen zorgen en oprechte ouderliefde te bieden.  Als je kind in evenwicht is met de energie van Chichorei zal het ook de zorgende kant in zichzelf tot uiting laten komen.  Hierdoor kan je kindje op een positieve manier een band smeden met de baby.

Je kind is jaloers

Is je kind jaloers dan is Hulst (Holly) een verstandige keuze.  Zeker als je kind zich wat van zijn boosaardige kant laat zien en de baby (al dan niet stiekem) pijn doet door te knijpen, hem weg te duwen, te slaan, is Hulst de aangewezen remedie.

Je kind is bang

Als je merkt dat je kind bang is, zal je een remedie voor angst moeten toevoegen.  Dit kan zich onder meer uiten door het hebben van nachtmerries.  Onderliggend kan je kind immers het gevoel hebben overbodig te zijn nu de baby er is en dat er geen plaatsje meer over is binnen het gezin.  Dan kan je beroep doen op Maskerbloem (Mimulus).  Maar als je kind eerder een vage angst heeft voor de baby dan is Ratelpopulier (Aspen) meer op zijn plaats.

Je kind is in shock

Tenslotte kan het goed zijn dat je kind een verlieservaring heeft door de komst van de baby.  Het is namelijk de exclusieve band met de ouders, maar vooral de moeder kwijt.  Dit kan voor een shock zorgen in het systeem van het kind.  Je mag de komst van de baby nog zo goed hebben voorbereid; een jong kind kan toch nooit volledig vooraf inschatten wat dit nu precies inhoudt.  Als je denkt te merken dat je kind in een soort shock zit, dan is Vogelmelk (Star of Bethlehem) de juiste remedie.  Eigenlijk is deze remedie voor iedereen geschikt, want zowel moeder als baby hebben baat bij Vogelmelk vlak na de geboorte, maar dus ook het oudere kind dat rouwt om het verlies van de exclusieve band met zijn moeder.

 

Mocht je meer interesse hebben in de materie dan kan ik het boek ‘Opgroeien met Bachbloesemremedies’ van Judy Howard aanraden.

 

 

5 bijkomende tips

Behalve werken met de Bachbloesemremedies heb ik voor jou nog 5 bijkomende  tips op een rij gezet die je kunnen ondersteunen bij de aanpak van je kind.

 

tip 1: Betrek je partner

Betrek je partner in het verhaal.  Zeker de eerste periode is de moeder de primaire figuur voor de baby.  Hierbij wil ik geen afbreuk doen aan alle betrokken partners, integendeel!  Maar zeker als je borstvoeding geeft, is het hoofdzakelijke contact toch met de moeder.

Het is daarom interessant om de baby bewust aan je partner over te dragen.  Ten eerste komt dit de binding tussen partner en baby ten goede.  Ten tweede kan je als moeder je aandacht weer vestigen op je oudste kind, zonder dat de baby er letterlijk en figuurlijk tussen staat (of hangt 🙂 ).

tip 2: Routine

Probeer zoveel mogelijk de routine die je voor de komst van de baby had te behouden.  Uiteraard gooien baby’s routines uiterst professioneel in de war, maar probeer je toch aan de structuur van voorheen te houden voor je kindje.

tip 3: Exclusiviteit!

Je kon het al wat lezen in de eerste tip.  Geef je kind wat exclusieve aandacht.  Als de baby slaapt, of je partner houdt zich er meer bezig, heb jij weer even tijd om iets alleen met je oudste te doen.  Je kan dit doen door bijvoorbeeld de voetjes te masseren.  Daar worden ze meteen ook erg rustig van. Dubbele winst!  Of vraag even wat je kind graag eens met jou zou willen doen.  Je zal er van versteld staan welke eenvoudige dingen ze soms wensen.

tip 4: Temper je verwachtingen

Verwacht op dit moment geen grootse dingen van je kind.  Uitspraken als ‘jij moet nu als grote zus…’ of ‘van een grote broer verwachten wij…’ leggen een extra last en verantwoordelijkheid op de schouders van je kind.  Ze voelen zich nu net heel klein en kwetsbaar en het kan zelfs zijn dat ze wat gaan regresseren en bijvoorbeeld weer in hun broek of bed gaan plassen. Hen hiervoor terecht wijzen is echt niet het goede moment.  Hun onzekerheid speelt hier immers een flinke rol en als ze dan te horen krijgen dat ze hier nu toch echt wel te groot voor zijn geworden, dan krijgt hun zelfvertrouwen nog een extra deuk.  Dus wees mild voor je kind.

Je kan hen wel als grote zus of broer bevestigen in hun positie.  Zo praat je eigenlijk via de baby tegen je kind. Een voorbeeld kan zijn dat je zegt tegen de baby: “Jouw grote zus is vandaag flink naar school geweest”.

tip 5: Verleg je focus

Blijf ook de positie van je oudste kind(eren) zien binnen het gezin.  Het moet niet de hele tijd om de baby gaan.  Bevestig hen in wie zij zijn wat ze voor jou betekenen en dat je erg veel van hen houdt.

Wat is jouw tip?

Ik hoop dat deze tips jou en je gezin wat verder helpen om opnieuw een fijne balans te vinden met elkaar.

Heb je zelf tips om met deze problematiek om te gaan?  Laat ze horen in de comments want zo helpen we elkaar verder!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren