Moeilijke slaper als kind

Vroeger, toen ik nog in de lagere school zat, kon ik slecht inslapen.  Elke avond was het hetzelfde liedje: ik was ‘het eendeke aan ‘t rekken’ (het einde uitrekken) in het schoon Kempisch.  “Jamaar, ik kan niet slapen, moeke”, was steevast mijn repliek.  En ons moeke speelde dan maar gezelschapsspelletjes met mij tot ik moe genoeg werd.  Zelfs als kind kon ik de piekermolen in mijn hoofd niet stil zetten.

Ik kreeg destijds van mijn vader, die huisarts is, een cassetteke, zoals dat in de prehistorie nog het geval was.  Hij had het gekregen van een medische vertegenwoordiger.  Op het cassetteke stond een mannenstem die heel traag insprak hoe ik elk deel van mijn lichaam moest aanvoelen.  En daarvan zou ik beter in slaap vallen, zo zei mijn vader.  Ik kan je verzekeren: in het begin schoot ik in een ferme lachkramp bij het horen van die man.  Maar elke avond zette ik trouw mijn cassetteke op en zowaar: het marcheerde!  Ik kreeg rust want mijn piekermolen verplaatste zijn aandacht naar mijn lichaam en het leerde zo te ontspannen.

Ondertussen ben ik dat cassetteke al lang kwijt gespeeld, maar de bodyscan is via de mindfulness bekend geraakt bij het grotere publiek.  Al sta ik er toch van versteld hoe weinig mensen het kennen.  Het principe is heel eenvoudig: je brengt je aandacht bewust naar je lichaam en overloopt jezelf per lichaamsdeel van kop tot teen.  Zomaar.  Zonder oordelen.  Gewoon kijken wat er is.   Heel eenvoudig en doeltreffend.

 

Leef jij ook in je hoofd?

In mijn praktijk merk ik dat erg veel mensen in hun hoofd leven.  Ze maken zich zorgen, piekeren er op los en leven helemaal vanuit hun verstand.  Ze zijn de voeling met hun eigen lichaam kwijt.  Tijdens de behandeling kunnen ze soms maar erg moeilijk aangeven of het aangedrukte punt al dan niet pijnlijk of gevoelig is.  Ze moeten nadenken of ze iets voelen!  Daarom geef ik ze steeds de oefening van de bodyscan mee.

Hier komt hij ook voor jou!

 

Bodyscan voor jou uitgeschreven

Het doel van de bodyscan is simpelweg in te checken om te zien wat er gebeurt in je lichaam met open nieuwsgierigheid.  Oordeel niet of probeer niets te veranderen.  Neem gewoon waar hoe elk lichaamsdeel verbonden is met het volgende.

Begin met je aandacht te brengen naar de algemene houding van je lichaam.  Zit je rechtop met je handen op je knieën en je voeten plat op de grond?

Of misschien lig je gewoon neer en rusten je armen naast je lichaam?

Merk je omgeving op waarin je je nu bevindt.  Waar ben je?  Hoe ruikt het?  Hoe voelt het?  Is het licht of net donker? Welk tijdstip is het?

Merk op of je enige vorm van spanning voelt in je lichaam. Hoe voel je je?  Rusteloos of net goed geaard? Geïrriteerd of kalm? Merk gewoon op wat er met je gebeurt zonder oordeel of zonder dat je dit gevoel probeert te veranderen.

Breng nu je aandacht naar je adem.  Word je bewust waar je adem zich het meest bevindt.  Adem je door je neus? In je borst of maagstreek?  Adem diep in en voel de ademstroom door je lichaam circuleren.  Adem nu weer goed uit. Adem in ,  adem uit , adem in , adem uit.

Breng je aandacht naar de top van je hoofd, dan de zijkant van je hoofd tot aan je oren.  Breng je aandacht naar je gezicht, voorhoofd, wenkbrauwen, ogen, kaken, mond.  Wat je ook voelt, laat het toe en laat het zijn.

Breng je aandacht naar je nek en schouders.  Merk op hoe je nek en schouders voelen.  Ga verder naar je armen, ellebogen, je onderarmen, je polsen en je handen, vingers en duimen.  Welke sensaties voel je?  Je reist door je lichaam met je geest, gewoon om te kijken wat er is.

Breng nu je aandacht naar je torso, je borstkas en je bovenrug. Word de sensatie van het ademhalen gewaar.  Ga verder naar je maag en je onderrug.  Je maag is de zone waar  velen onder ons spanning en emoties vasthouden.  Dus spendeer wat tijd aan dit gebied en voel wat er hier gaande is en laat het gewoon zijn.  Je moet niks doen.  Merk gewoon de sensaties in deze streek op en laat ze bestaan.

Ga met je aandacht naar je heupen, je benen, je dijen, knieën, schenen en kuiten, je enkels, bovenkant van je voeten, de zijkant van je voeten en de voetzolen. Voel je tenen.

Voel hoe elk deel van je lichaam met elkaar is verbonden.  Voel hoe je tenen verbonden zijn met je voeten, je voeten met je enkels, je enkels met je onderbenen, je onderbenen met je knieën, je knieën met je bovenbenen, je bovenbenen met je heupen, je heupen met je onderrug en maagstreek, vervolgens de verbinding met je ribbenkooi en je bovenrug, schouders en armen, je armen verbonden met je schouders en je nek, en je nek verbonden met je hoofd.  Voel je huid omheen je hele lichaam.  Voel de sensaties over je hele huid: de temperatuur, de textuur van stoffen op je huid.  Word je bewust van je hele lichaam.  Je moet niet nadenken over wat goed of fout is.  Je bent nu gewoon heel, 1 geheel.  Voel hoe je hele lichaam verbonden is.

Breng je aandacht weer naar je adem.  Adem in en uit.  Adem in en uit. Adem in en uit. Adem in en uit.  Als je er klaar voor bent, voel dan hoe je lichaam op je stoel zit of hoe je ligt, beweeg je armen en je benen en kom weer helemaal terug.

 

Speciaal voor jou een opname!

Omdat ik me er van bewust ben, dat het moeilijk ontspannen is terwijl je een tekst leest, heb ik het speciaal voor jou ook opgenomen.  Je kan gewoon de instructies van mijn stem volgen en op de duur wordt het een automatisme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat je me in de comments weten wat de bodyscan voor jou heeft betekend?  Veel succes ermee alvast!