Wie schoon wil zijn, moet…

Als vrouw hou ik ervan om mezelf te verwennen met allerlei pottekes en pannekes om mezelf mooi te maken en mezelf te verzorgen.  Een overdadig arsenaal aan crèmes, make-up, smeersels, douchegels en parfums tooien sinds mijn jeugd het plankje boven mijn lavabo.

Hormoonverstoorders: jakkes!

Steeds meer werd ik mij de laatste jaren bewust van de schadelijke effecten van bepaalde ingrediënten in deze producten.  Onder andere door mezelf te specialiseren in fertiliteitsreflexologie leerde ik dat er heel wat hormoonverstorende stoffen in deze mooimakers zitten.

Ik checkte zelfs de bestanddelen via de app Think Dirty.  Via deze app kan je je product inscannen en meteen krijg je de resultaten hoeveel brol en hoeveel goede dingen er in zitten.  Werkelijk, uw oogbollen rollen uit hun kassen als je ziet welke schijnbaar ‘schone’ merken zich alleen maar als dusdanig verkopen, maar het bijlange na niet zijn.  Ik was dus na het scannen van mijn favoriete zeepjes danig ontgoocheld en ontdekte eens te meer de kracht en vooral de macht van marketing.

Natuurlijke producten uit de natuurwinkel?

En ja mooi van buiten, maar verstoord van binnen?  Dat paste steeds minder bij mij.  En dus ging ik op zoek naar alternatieven, naar natuurlijke comsetica dus.  Omdat ik  nogal creatief ben aangelegd en graag vanalles zelf uitprobeer, ging ik meermaals aan de slag met essentiële olietjes, plantaardige boters en oliën en andere natuurlijke ingrediënten.  Met wisselend resultaat, kan ik je verzekeren.  Ik greep dan al maar snel naar producten uit de natuurwinkel zoals die van Weleda of Dr. Hauschka.  Deze producten zijn vrij van rommel, maar vaak toch nog prijzig.

Of toch maar zelf natuurlijke cosmetica brouwen?

Vanuit de zoektocht naar pure en natuurlijke middelen abonneerde ik mij op een aantal nieuwsbrieven van inspirerende dames die op dit gebied heel wat meer ervaring en kennis hebben.  En zo gebeurde dat ik een mailtje kreeg van Anntje Peeters van Kruidig Leven.  Er kwamen last minute plaatsjes vrij in haar workshop ‘natuurcosmetica’. Hallelujah!  Laat ik nu net op dat ogenblik vrij zijn en een enorme behoefte hebben aan zelfzorg en zelfpampering.

Aan de slag met Anntje

Zo gezegd, zo gedaan.  Op een druilerige zaterdagmiddag vertrek ik, samen met de mammie, richting Rillaar om ons te laten onderdompelen in de zalig geurende wereld van natuurlijke en zelfgemaakte cosmetica. Woot! En wat een aanrader is deze workshop.  Niet alleen is Anntje een geweldig aimabele en gastvrije vrouw.  Ze heeft een enorme kennis over kruiden en natuurlijke producten die ze graag en duidelijk overbrengt op een eenvoudige maar efficiënte wijze.  Ze toont letterlijk hoe je aan de slag kan, waar je je producten vindt en welke ingrediënten voor ieder persoonlijk aangeraden zijn.  We worden allemaal verwend met een heerlijk serum, een zelfgemaakte lippenbalsem en een heerlijk zachte dag- en nachtcrème.  En als de spreekwoordelijke kers op de taart worden we getrakteerd op een overheerlijke kriekencrumble, vergezeld van een zalige kruidenthee.

Het werd een echt topdagje.  Omdat ik wel meer wilde van al dit kruidigs ging ik op zoek naar het boek dat Anntje schreef, Puur Natuurlijk Vrouw.  Maar de mammie was me voor: ik kreeg het van haar cadeau.  Lucky me.