Reflexologie Tip- dag 4: zelfbehandeling op de voeten


Soms heb je behoefte aan een goede voetreflexbehandeling, maar heb je er niet de tijd voor of moet je nog even wachten tot aan je volgende afspraak. Daarom kan het een goed idee zijn om je eigen voeten vast te nemen en ze een goede beurt te geven!

Zelfbehandeling vraagt toch enige lenigheid en het valt zeker niet te vergelijken met een behandeling bij een professioneel reflexoloog. Het geeft je ook niet hetzelfde gevoel van ontspanning op het moment zelf, maar je zal ervan versteld staan, hoe weldadig het effect achteraf is. Het is zeker het proberen waard.

 

Voorbereiding

Je kan het best ergens gaan zitten (stoel, vloer, bed,…). Het is interessant als je vooraf op het internet of uit een boek van de bib een duidelijke maar eenvoudige voetenkaart erbij neemt. Het geeft je dan toch enige notie op welke zone van welk orgaan je bezig bent.

Neem vooraf een ontspannend voetbad.  Je kan het lauwwarme water wat verrijken met zeezout, etherische oliën die je eerst oplost in wat melk of een andere emulgator en eventueel wat kruiden.  Daarna droog je voorzichtig je voeten af en smeer je ze desgewenst in met een natuurlijke olie of crème.  Dit is geen must, maar het vergemakkelijkt de massage wel als je geen getrainde handen hebt.  Neem niet té veel product, want als je de hele tijd wegglijdt, is het ook niet prettig.

 

De zelfbehandeling

Je kan beginnen met de tenen, de bal van de voet, het middenstuk en uiteindelijk de hiel. Geef zeker ook aandacht aan de zijkanten van je voet en de rug van de voet. Het is niet belangrijk dat je geen expert bent.
Werk zachtjes en rustig en ga systematisch de reflexzones af. Zorg dat je je volledige voet behandelt.

 

De vele voordelen van zelfmassage

Zelfbehandeling is zinvol om jezelf tot rust te brengen, op een positieve manier met jezelf om te gaan en voor je algemeen welzijn. Het kan ook bepaalde klachten verzachten, maar een zelfbehandeling die meer aanvoelt als een massage van de voet, zal nooit dezelfde uitwerking hebben als een therapeutische behandeling van de reflexzones door een ervaren reflexoloog.  Zelfbehandeling geeft je een gevoel van begrenzing.  Zeker hoogsensitieve mensen weten vaak niet waar hun eigen energie begint en eindigt.  Daarom voelen velen onder hen zich zo makkelijk moe na contact met anderen.  Zelfmassage helpt bij de begrenzing van het eigen lichaam en de eigen energie.  Bovendien zorgt het voor een meer stevige gronding, waardoor je ook beter in je vel komt te zitten.  Alleen maar pluspunten dus!

 

Aan de slag!

Veel plezier om met je voeten te spelen ! En kom zeker eens een kijkje nemen op de Facebookpagina voor nog meer inspiratie!