Hoera, weer naar school?! Ook voor jouw hooggevoelig kind?

Het nieuwe schooljaar is weer uit de startblokken. Voor hoogsensitieve kinderen (HSK’s) vraagt dit enorm veel van hun systeem.  De meeste scholen zijn immers erg overprikkelend.  80% van de medeleerlingen zijn niet hoogsensitief of hooggevoelig, er is vaak veel rumoer in de klassen, de refter en op de speelplaats en de kinderen moeten zich opnieuw lange tijd achter elkaar concentreren.  Regels en afspraken zijn vaak niet afgestemd op hooggevoelige kinderen en ze zijn vatbaarder voor sancties, omdat ze die zeer persoonlijk nemen.  Bovendien zitten ze vaak bij een nieuwe juf of meester en zijn de klasgroepen gewoonlijk wat door elkaar gehaald.  Iedereen is op zoek naar een nieuw evenwicht, naar nieuwe relaties en dit brengt vaak spanningen met zich mee, in het bijzonder als je kind hooggevoelig is.

Het is daarom van groot belang dat je kind voldoende kan ‘ontprikkelen’ wanneer het weer thuis is. Dit kan voor elk kind anders ingevuld worden. Het is echter van belang dat het wat ‘ontprikkeltijd’ krijgt en dat er oog is voor wat het kind die dag heeft doorstaan.  Goed luisteren naar je kind en detecteren wat zijn of haar behoeften zijn, vormen de basis van rust in hoofdje.

6 tips om je  hooggevoelige kind weer tot rust te laten komen na school

  • #1 doe andere kleren aan

Alles is energie en zo blijft de energie ook aan je kledij ‘kleven’.  Door de je kind andere kleren aan te doen als het thuis komt van school, neem je de lading van de dag weg en vermindert de overprikkeling.  Het kind krijgt bovendien een signaal dat het thuis is, in zijn vertrouwde omgeving, waar het tot rust kan komen.

  • #2 neem een douche

Water is erg helend en is in staat niet enkel het lichaam maar ook de geest te reinigen.  Door je kind onder de douche te zetten, leer je het de prikkels van de dag van zich af te spoelen.  Zeg het dat hij alle dingen van zich mag afspoelen zodat ze via het afvoerputje weer kunnen verdwijnen.  Zeker als je kind erg over zijn toeren is en het schijnbaar ontroostbaar is, is dit een waardevolle methode.

  • #3 geef een voetmassage met een ontspannende olie

Aarden is erg belangrijk voor een hoogsensitief kind.  Het heeft letterlijk het contact met de aarde nodig om uit zijn hoofdje te komen en weer in tune met zichzelf te geraken.   Aarden is niks zweverigs.  Het heeft alles te maken met het bewust zijn van je grenzen en je lichaam.  Deze energie is naar beneden gericht, naar de voeten, naar de grond.  Een voetmassage is dus een geweldige tool om de spanningen van het kind weg te halen en het hoofd tot rust te brengen.  Neem een neutrale basisolie zoals amandel- of jojobaolie en doe er een druppeltje lavendelolie in (neem zeker olie van een goede biologische kwaliteit zonder synthetische stoffen).  Masseer hiermee zachtjes de voeten van je kind en besteed extra aandacht aan de tenen.  De tenen zijn namelijk de reflexzones voor het hoofd en brengt zeer veel ontspanning bij je kind.

  • #4 geef je kind reiki

Als je ooit een reikicursus hebt gevolgd, dan weet je dat deze zachte methode je heel veel rust kan brengen en dus ook je kind.  Hier kan je lezen hoe reiki kan helpen om angst en stress te verminderen.

Kinderen reageren erg snel op deze ontspannende energie en hebben heus geen behandeling van een uur nodig om te ontprikkelen.  Een kwartiertje tot een half uurtje is voldoende, afhankelijk van de leeftijd en de mogelijkheid om rustig te blijven liggen of zitten.

Ken je (nog) geen reiki, dan kan je ook zachtjes het hoofd van je kind masseren om zo de spanningen weg te halen.  Het is uitermate ontspannend en je kind zal een goede nachtrust ervaren als je dit voor het slapengaan doet.  Wil je graag zelf reiki leren?  Kijk dan hier naar de eerstvolgende datum van de cursus reiki eerste graad.

  • #5 maak een (avond)wandeling in de natuur

De natuur is een uitstekende rustbrenger.  Heeft je kind een grijze school met weinig groen?  Dan is het belangrijk dat het na schooltijd toch nog in contact kan komen met de natuur.  Ga samen een blokje om of ga wat balletjes trappen in het park.  Je hoeft geen tuin te hebben om je neus buiten te steken en alle prikkels van de dag te laten wegwaaien in de verfrissende natuur.  Regen of geen regen: trek die jas maar aan! Je kind zal zich verfrist voelen en jij ook.  Weet dat ook je eigen stress een extra trigger kan zijn voor je gevoelige kind.  Dus des te relaxter je zelf bent, des te relaxter je kind.  Dubbele bonus!

  • #6 laat je kind creatief zijn

Veel hooggevoelige kinderen gebruiken hun creativiteit om de opgelopen spanningen en de vele indrukken van de dag te verwerken.  Geef je kind een blad papier en laat het vrij tekenen of als het om hulp vraagt kan je voorstellen om iets te tekenen wat het heeft meegemaakt.  Door het neer te zetten op papier, krijgt het meteen een plaatsje en hoeft het niet persé meer in het systeem van je kind te blijven.

Je kind hoeft niet persé te tekenen uiteraard.  Als het zich kan uiten door muziek te maken, te zingen, te dansen,…dan is dat ook prima.  Voor sommige kinderen is het zelfs goed dat ze even achter de computer of de tablet tot rust kunnen komen.  Hoewel het tegenstrijdig klinkt, omdat er dan nog meer prikkels lijken te komen, hebben sommigen er baat bij om zich even helemaal alleen terug te trekken in zijn of haar virtuele wereld.

Graag een duwtje in de rug met de ondersteuning van je hooggevoelige kind?

Heb je hulp nodig bij de ondersteuning van je hooggevoelige kind?  Ik kan je helpen!  Jij en je kind zijn welkom voor een heerlijke reikibehandeling of een reflexologiesessie.  Indien nodig werk ik ondersteunend met Bachbloesems en dan maak ik een flesje dat helemaal op je kind zijn of haar noden is afgestemd.  Heb je interesse om zelf reiki of ontspannende voetreflexologie te leren zodat je je kind kan bijstaan met ontspannen?  Dat kan ook! Neem contact met me op en we bekijken samen wat voor jou en je kind de beste mogelijkheden zijn.