Stress is de ziekte van de moderne tijd.  Stress zorgt ervoor dat we steeds verder van onze eigen ik en onze eigen intuïtie verwijderd zijn.  Hierdoor kan je in je lichaam blokkades krijgen die uiteindelijk kunnen resulteren in ziekte, angstaanvallen, burn-out en depressie, om er maar enkele te noemen.

In dit artikel leg ik je uit  hoe ons stressmechanisme werkt en hoe reiki hieraan tegemoet kan komen.

Reiki als eeuwenoude techniek

Reiki is een oude techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van energieheling.  Hiervoor legt de behandelaar de handen op het lichaam, maar hij kan evengoed in het auraveld werken.  Reiki kan bijdragen aan pijnverlichting of –vermindering en andere ongemakken door het balanceren van de energiecentra in het lichaam, beter gekend als de chakra’s.  Het is een heel natuurlijk proces dat ontspanning en healing ondersteunt door het wegnemen van blokkades.  Zo kan de energie weer stromen in het lichaam, het brengt ons weer in balans en ondersteunt op alle mogelijke niveaus.

Loslaten van blokkades

Wanneer iemand vraagt om een Reiki behandeling zijn ze doorgaans klaar om oude energie, patronen of overtuigingen die hen niet langer dienen, los te laten.  Het kan zijn dat ze zich hiervan volledig bewust zijn, maar evengoed kan hun onderbewuste aangeven dat hun huidige patronen niet echt meer werken.

De reden waarom Reiki zo krachtig en effectief kan zijn is omdat het het lichaam doordrenkt met Universele Licht Energie.  Het lichaam neemt net zoveel op als het nodig heeft op dat moment in de tijd.  De behandelaar is een middel om de universele energie tot bij de klant te brengen om zo de healing te optimaliseren en het verder aan de wijsheid van het eigen lichaam over te laten om zichzelf te helen.

Omdat Reiki energieblokkades opruimt, geraakt de cliënt meer gegrond en voelt hij zich kalm en ontspannen na de behandeling.  Het gebeurt zelfs dat mensen in slaap vallen op de behandeltafel!  Maar of je nu slaapt of wakker bent tijdens een sessie: Reiki werkt voor het hoogste goed van de ontvanger.

Reiki helpt ons contact te maken met ons hart en ons innerlijk weten, iets dat we maar al te vaak opzij schuiven door de stress waarmee we dagelijks geconfronteerd worden.  Voor mensen die hoogsensitief zijn kan onze huidige jachtige maatschappij belastend zijn voor het sympathisch zenuwstelsel.

Vechten of vluchten voor de beren op onze weg

Wat gebeurt er precies wanneer ons sympathisch zenuwstelsel aangewakkerd wordt?  Ons lichaam gaat in vecht-of-vlucht modus en onze overlevingsinstincten worden in gang gezet.  Als dit gebeurt dan stijgt onze hartslag.  We ervaren een tekort aan adem, kunnen moeilijk diep adem halen, onze spieren spannen op, mogelijk krijgen we een zweetaanval, onze bijnieren worden geactiveerd waardoor de cortisol levels de hoogte in schieten (het stress-hormoon) precies om de oorzaak van de stress te kunnen aanpakken.  De bijnieren produceren ook adrenaline, ons vecht-of-vlucht hormoon.  Adrenaline zorgt ervoor dat we extra energie krijgen om de stressvolle situatie aan te gaan of er net van weg te lopen.

In de oertijd hadden we dit nodig om ons te weren tegen wilde dieren en andere ongein.  Als het gevaar geweken was, kon het lichaam gemakkelijk weer in herstel gaan doordat het parasympatisch zenuwstelsel in gang schiet.  Maar in de moderne westerse wereld schiet ons lichaam op regelmatige basis in ‘overlevings modus’.  Onze bijnieren worden uitgeput, we geraken oververmoeid, we over-reageren, we ontwikkelen fysieke pijn,… .

Bovendien nemen hooggevoeligen vaak energie op die niet van hen is.  Dat zorgt er voor dat we ons geïrriteerd, vermoeid, leeggezogen, geprikkeld en angstig kunnen voelen.  Lees hoe je dit aanpakt in dit artikel.

Hoe het mijn cliënt verging

Mijn client, F., had serieuze familiale problemen toen ze voor de eerste keer om een Reiki behandeling vroeg.  Ze voelde zich angstig, was erg gespannen en de situatie was een bedreiging voor haar job en haar relatie.  Het was duidelijk dat ze nog worstelde met patronen van te lage zelfwaardering en dat ze het anderen te vaak naar de zin wilde maken ( en meestal zij die het niet waardeerden).

Tijdens de eerste behandeling was het duidelijk dat ze erg oppervlakkig ademde, een van de tekenen van overmatige stress en angst, zoals ik hierboven heb uitgelegd.  Ze liet heel wat van haar energieblokkades vrij via haar voeten en haar hoofd.

Bij de vooruitgang van de behandeling werden ook voor haar de innerlijke saboteurs duidelijk en kreeg ze meer inzicht in hoe ze zelf de situatie in stand hield, op onbewust vlak.  Ze kreeg steeds meer kracht en ontdekte wat ze wilde en hoe ze dit in de praktijk kon brengen.  Ze zette een aantal moedige stappen en bleef beter bij zichzelf.  Ze kwam weer bij haar eigen intuïtie en kon er naar handelen, ondanks de moeilijke situatie die natuurlijk niet zomaar werd opgelost.

Op een bepaald moment weet je gewoon dat het wel OK zal zijn.

Hoe ga jij om met angst en stress?

Heb je een beproefde methode om je dagelijkse portie stress van je af te schudden of ben je Miss Cool herself?  Als je zelf niet goed bij je hart en je intuïtie kan komen, kan Reiki een duwtje in je rug zijn om die innerlijke wenken terug te ervaren.  Reiki kan zowel in persoon als op afstand gegeven worden.  Heb je vragen?  Laat het me zeker weten of stel ze op de facebookpagina.